Sprzęgło--pytanie o nie bo czas mnie goni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aciu
    Rider
    • 2005
    • 685

Witam
    Nie wiem czy jeszcze temat aktualny ale mi jeden tapicer obszył cały podłokietnik nie tylko klapę. Jeżeli ktoś zainteresowany to zrobię jakieś zdjęcia .....
  • herman
    Rider
    • 2005
    • 456

Witam

Mam takie małe pytanko..Jadąc dziś swoja maszynka zauważyłem podczas nagłego przyśpieszenia na 4 biegu w okolicach 2000-2200 obr/min lekkie uślizgi sprzęgła..Mniej wiecej o 200-300 obr sobie podciagneło iz araz wróciło do normy..Temperatura była ok 7 stopni na zewnatrz...Przebieg mam 30 tys km..Silnik ASZ

czy to normalnie w tym modelu?? Dodam ze przy wyzszej temp otoczenia tego nie ma, pojawiło sie tak mniej wiecej od 2 dni po tych ochłodzeniach..Dodam tez ze mam boxa wpietego..Rowniez w zeszłym roku miałem podobne problemy z tymi lekkimi poślizgami sprzegła..Jak sie ociepliło od razu przeszło

Chodzi o to ze do 21 pazdziernika mam gwarancje na auto i moge zglosic do tego czasu usterke, chyba ze to nic groznego i po prostu musze przeczekac te ochłodzenia..Wiem ze temat ze spzreglami był pare razy ale mnie konkretnie interesuje odp w moim przypadku bo czas mnie goni..Chciałbym tez zaczipowac auto po zimie i teraz nie wiem czy jak doloze mu troche koksu to to sprzeglo bedzie ok, czy nie bedzie tak ze na wirusie w zime caly zcas wtedy bedzie mi sie slizgac przy mocniejszym dodaniu gazu?

Pozdrawiam
    --------------

Komentarz

• Tymon
      RS
      • 2004
      • 2970

herman, gwaancja Ci tu nie pomoże, bo jak wypniesz boxa to problem pewnie ustanie w 100%, tak przypuszczam :wink:
      Na forum są dłubnięte ASZ pod 200KM i sprzęgło ma się ok, więc może wina leży po twojej stronie :?: noga na sprzęgle albo cosik podobnego :roll:

Na forum są dłubnięte ASZ pod 200KM i sprzęgło ma się ok, więc może wina leży po twojej stronie :?:
      no ale jak się zastanowić to może faktycznie coś szlag trafiło :niewiem
      Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
      Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
      BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• herman
        Rider
        • 2005
        • 456

Bez nogi na sprzegle tak sie dzieje
        --------------

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Zamieszczone przez Tymon
          herman, gwaancja Ci tu nie pomoże, bo jak wypniesz boxa to problem pewnie ustanie w 100%, tak przypuszczam
          Na forum są dłubnięte ASZ pod 200KM i sprzęgło ma się ok, więc może wina leży po twojej stronie noga na sprzęgle albo cosik podobnego
          Tymon, tytaj się do końca nie zgodzę. W ASZ znane są problemy ze sprzęgłem, na gwarancji można powalczyć, mi zmienili (Bendiemu też się udało), nie wiem czy kolega Mufon też nie walczył z servisami.

Jedynie, że w servisie zmieniają sam docisk, moje problemy zaczeły się gdy miałem ok. 40tyś, a potem po zmianie docisku i już po gwarancji znowu zaczeło mi się ślizgać, więc dałem sobie siana i zmieniłem sprzęgło od ARLa.

Herman, moja rada jedź do servisu tak jak teraz masz (na Boxie czy virusie- nie wiem co masz) i wmawiaj chłopakom że się ślizga (ja przejeżdziłem prawie 10 tyś. bo co pojechałem do servisu to było OK :evil: ), jak tylko uznają wadę i umówisz się z nimi na wymianę to odkręcasz co masz i na luzie jedziesz do servisu :wink:

Gdyby się stawiali coś z gwarancją, powiedz żeby podzwonili po koleżeńskich servisach i popytali czy nie było problemów z sprzęgłem w ASZetach - np. do Wimaru na Al. Jerozolimskich w wawce :wink:

Komentarz

• futer
            Drive
            • 2005
            • 60

Witam,
            Mam podobny problem z samochodem 1.8T
            To znaczy uślizgi/poslizgi na sprzęgle (jak mi sie wydaje)
            Objawy sa nastepujące:
            na 3cim lub 4tym biegu, gdy wciskam gaz do podłogi to podczas przyspieszania poczynając 2,5 tys obrotów , obroty rosną gwałtownie az do 4tys obrotów i nastepnie maleja do około 3tys. i dalej rosną juz wolniej.
            Samochod caly czas podczas takiej próby przyspiesza, jak wynika z obserwacji wskazania predkościomierza (samochod rowniez przyspiesza gdy obroty maleja, dlatego podejrzewam poślizg na sprzegle)

Dzwonilem do serwisu i zaproponowali mi: "wymiane sprzegła" za 1200zł + robocizna 350zł

Jednak zanim bym sie zdecydował na wizyte w ASO to wolałbym wiedziec jakie Forumowiczowie macie zdanie na temat mojego problemu.
            Czy komus z was udalo sie rozwiazac taki problem?
            futer
            1.8T
            czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• EŁ
              L&K
              • 2004
              • 1168
              • Octavia III (5E3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

mi sie udało ...wymieniłem sprzęgło ...jaki masz przebieg?..bo moze sie okazać że do tej ceny bedziesz sobie jezcze musiał dodać koszt koła dwumasowego

Komentarz

• Luca
                Rider
                • 2004
                • 524

Zamieszczone przez arci9
                Herman, moja rada jedź do servisu tak jak teraz masz (na Boxie czy virusie- nie wiem co masz) i wmawiaj chłopakom że się ślizga (ja przejeżdziłem prawie 10 tyś. bo co pojechałem do servisu to było OK ), jak tylko uznają wadę i umówisz się z nimi na wymianę to odkręcasz co masz i na luzie jedziesz do servisu
                Tak jak pisał kolega: wymieniaj na gwarancji, za dużo momentu możesz mieć a to stadnard problem.
                "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                www.dynosoft.pl

Komentarz

• stychlerz
                  Drive
                  • 2006
                  • 48

Jadąc 60km/h na 4 biegu po wciśnięciu gazu do oporu następuje wzrost obrotów silnka w sposób gwałtowny do wielkości ok. 3000 obr.min po czym obroty spadają do ok. 2200 obr/min i następnie powoli rosną. Dodam że gaz jest cały czas wciśnięty. Czy to jest tzw. ślizganie się sprzęgła? Umówiłem się na wizytę w serwisie, ale mam wątpliwości czy nie będą próbowali się wykręcić sianem. Samochód jest jeszcze na gwarancji. Po czym poznać że sprzęgło się ślizga?

Komentarz

• futer
                    Drive
                    • 2005
                    • 60

Zamieszczone przez
                    mi sie udało ...wymieniłem sprzęgło ...jaki masz przebieg?..bo moze sie okazać że do tej ceny bedziesz sobie jezcze musiał dodać koszt koła dwumasowego
                    Mam przejechane 167kkm

Dodatkowo chciałem zapytac czy zamiast dac sie naciagnąc w serwisie na kase to czy warto poszukac dobrego mechanika do wymiany sprzegła.
                    Ale cos mi sie wydaje ze w ASO to najlepsi fachowcy nie pracują
                    futer
                    1.8T
                    czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• stychlerz
                      Drive
                      • 2006
                      • 48

51 000 km. Gwarancja do kwietnia 2007

Komentarz

• EŁ
                        L&K
                        • 2004
                        • 1168
                        • Octavia III (5E3)
                        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez futer
                        Zamieszczone przez
                        Mam przejechane 167kkm
                        no to szykuj sie jeszcze na dwumase o ile nie była wymieniana.....niestety podwoi to koszty :?

Komentarz

Pracuję...